Facebook

ALTE RASE 2014

regulament atentieArt. 1 Stolul lansat va fi compus din 5-11 porumbei.

Art. 2 “Stolul de bazã” este considerat grupul de porumbei format din 50%+1 din stolul lansat. Restul de porumbei sunt consideraţi “rezerve”.

Exemplu: Lansaţi 5 porumbei, “stolul de bazã” este format din 3 pãsãri, 2 fiind “rezerve”.

Art. 3 În timpul zborului se vor aprecia 4 paliere de înalţime (vezi Art 25 din Regulamente generale).

Art. 4 Acordarea punctajului:

La zborul de joasã înalţime se acordã 1 punct/minut/stol

La zborul de medie înalţime se acordã 2 puncte/minut/stol

La zborul de mare înalţime se acordã 3 puncte/minut/stol

La zborul de puncte şi dispariţie se acordã 5 puncte/minut/stol

Art. 5 Bonusuri:

Pentru atingerea palierului “puncte şi dispariţie” în decurs de 15 minute se acordã 50 puncte, cu condiţia ca stolul sa nu coboare sub acest palier timp de 30 minute.

Art. 6 Zborul se încheie în momentul în care a coborãt ultima pasare din “stolul de bazã”.Exemplu: La un stol de 5 pãsãri, a 3-a pasare coborâtã închide zborul. În cazul în care o pasare este luata de şoim sau nu mai coboarã, zborul este închis de a 2-a pasare coborâtã, etc.

Art. 7 Bareme de zbor:

La etapele cu porumbei maturi se cere realizarea unui barem de 180 minute de zbor efectiv şi 30 minute de zbor la “puncte şi dispariţie”

La etapele cu porumbei tineri se cere realizarea unui barem de 90 minute de zbor efectiv şi 15 minute de zbor la “puncte şi dispariţie”

         Baremul de incadrare la coborâre:

Porumbelul care închide zborul (50%+1) opreşte cronometrul la concursul de echipã. Din acest moment, concurentul, intr-un timp de 3 ore trebuie sã aducã “la sol” restul stolului pentru a valida rezultatul obţinut de pasãrea care a oprit cronometrul.

Exemplu: La un stol format din 5 porumbei, a 3-a pasare opreşte cronometrul cu condiţia sã fie aduşi “la sol” in decurs de 3 ore si ceilalţi 2 porumbei. În cazul in care unul din cei 2 porumbei ramaşi în aer nu coboarã in cele 3 ore barem, zborul va fi închis cu pasãrea numãrul 2 coborâtã cu condiţia ca pasãrea 3 şi 4 sã se încadreze în 3 ore de la coborârea porumbelului 2 care a oprit cronometrul in acest caz, etc.

La intocmirea clasamentului “pe individual” vor fi luaţi in calcul numai porumbeii care se încadreaza in acest barem de coborâre de 3 ore. 

Art 8. În cazul în care stolul majoritar aflat intr-un palier inferior se deplaseazã in lateral ieşind din campul vizual, aceastã deplasare durând mai mult de 30 de minute, zborul va fi descalificat, acest gen de manifestare nefiind specificã raselor de altitudine pe care asociaţia le promoveazã.

Art. 9. Daca stolul manifestã comportament nespecific raselor de duratã şi altitudine, pendulând nord-sud, est-vest, zborul va fi descalificat, aceastã manifestare fiind specificã zborului de tip “maraton” pe care asociaţia nu-l promoveazã

Art. 10 În clasamentul pe etapã vor fi mai întâi cei care au realizat ambele baremuri în ordinea punctajului, apoi cei care au realizat numai unul dintre baremuri tot în ordinea punctajului şi apoi cei care nu au realizat niciunul dintre baremuri în ordinea punctajului.

Art. 11 În clasamentul final, pentru clasificarea primilor concurenţi (cei care au realizat etape cu ambele baremuri), se vor lua în considerare numai punctele realizate în etapele în care au realizat ambele baremuri.

Art. 12 În paralel, se va întocmi un clasament “la individual” astfel:

Fiecare pasãre din stolul lansat va fi notatã de cãtre arbitru pe o fişa separatã având alãturat timpul efectiv de zbor din etapa respective (tinându-se cont de baremul la coborâre). Adunând toate etapele zburate (maturi sau tineret) se va obţine timpul total de zbor prestat de acea pasãre. În funcţie de aceşti timpi de zbor se va întocmi clasamentul individual pentru maturi şi pentru tineret. Pentru a se lua în calcul timpul de zbor pentru clasamentul individual este obligatoriu ca stolul din care face parte pasãrea sa îndeplineasca baremele de zbor.

Art. 13 Poziţiile în clasament vor fi ocupate în funcţie de îndeplinirea baremelor iar concurenţii care au îndeplinit baremele de zbor vor fi departajaţi dupã numarul de puncte obţinute.

Art. 14 La întocmirea clasamentelor atât la maturi şi tineret cât şi la “campion naţional absolut” se vor lua în calcul numai etapele la care s-a îndeplinit baremul de zbor.

Art. 15 La finalul sezonului se va realiza un clasament final în care vor conta atãt rezultatele din etapele de maturi cãt şi cele din etapele de tineret. Acest clasament se va realiza în funcţie de punctele obţinute în etapele la care s-au îndeplinit baremele de zbor, primului loc din clasament revenindu-i titlul de Campion Naţional Absolut.

 

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonament

Aboneaza-te gratuit si fii la curent cu noutatile de pe site!

Alatura-te celorlalti: