(griva zbor)
Un articol despre controversata rasă românească (porumbelul Gălățean de zbor și joc). Domnul Torino este unul dintre cei mai mari crescători și cunoscători ai acestei rase, cunoaște această rasă de porumbei din anul 1956. Pozele aparțin autorului și sunt din anul 1970.
Autor: Piussi Vittorio (Torino)
Porumbeii sunt bălțați în diferite culori: albastru (vânăt), rosu, negru, galben capaciti,cu coada colorata în nuanța culorii de baza sau cozi albe și culorile simple: negru, rosu, galben. De când o cunosc eu (1956), aceasta rasă a fost ținută , de către toți crescătorii din două motive: zbor la înălțime cu durată și învârtitura (porumbeii se dau peste cap) cât mai frumoasă posibilă începând de la câteva tumbe (rotații peste cap) 5-6 pana la șiraguri pe diferite părți (zigzaguri ).
(nepot din porumbița din poza color-1973)
De multe ori porumbeii cu învârtitură îi depășeau la zbor pe cei fără învârtitură. Zborul acestei rase este de 2 feluri: cu zbor mai iute sau porumbei cu zbor lent cu coada desfăcută. Privindu-i, ai impresia că este un cerc. În general cei mai buni sunt cei cu zborul lent.
(generația 4 din “breaz pe vânăt”-1970)
Indicat ar fi ca fiecare crescător să formeze grupuri de porumbei pentru zbor combinați: mai lenți cu mai iuți. Durata zborului depinde foarte mult de cum se antrenează porumbeii.
În primul rând să fie genetic porumbei de zbor și joc; să fie zburați la aceeași ora și toți odată (se pun în cușcă și se deschide capacul pentru toți); să se țină cont ca fetele să nu fie cu câteva zile înainte de a oua sau 3-4 zile după ce au ouat; masculii să nu gonească porumbița la cuib când se pregătește să ouă; penajul să fie perfect, sănătoși; foarte importantă este presiunea atmosferica ; vântul sa fie slab; norii la mare înălțime.
Cel mai rău este să bată vântul; presiunea atmosferică crescută și norii în mișcare la joasă înălțime
Doresc să spun câteva cuvinte despre frumusețea acestei rase.
Părerea mea este că, în ultimii ani , dispărând crescătorii care iubeau această frumoasă rasă românească de zbor și joc din pură pasiune și care au făcut mult pentru evoluția reală, au apărut cei care prin introducerea de alte rase în rasa de gălățeni, bălțați, s-a ajuns la porumbei cu ochii de broasca, capul coroiat; fără putere de zbor,alții ciocoși cu privirea rece și picioare înalte, fără joc.
S-au făcut porumbei de frumusețe sau nefrumusețe după placul fiecăruia.
(mama grivei,primele poze color-1973)
Cel mai rău este ca s-a neglijat zborul și jocul. S-a ajuns ca fiecare să vadă frumusețea ireală (falsă).
Porumbelul gălățean adevărat este cel care zboară și joacă văzut de arbitrii în concursurile de zbor iar frumusețea este dată de arbitrii competenți, în cadrul expozițiilor oficiale organizate atât în țară cat și în străinătate.
(stră-stră nepoata din “breaz pe vânăt”)
Părerea mea este că orice crescător de gălățeni tânăr (începător) sau mai vechi rămâne mereu în urmă , neducându-se în cat mai multe crescătorii și să vadă toate tipurile de porumbei gălățeni cu calități de zbor și joc cât și frumusețe.
(prima generație-perechea “de neuitat”)
Nu se învață decât văzând și punând în comparație, ce ai tu ,cu realizările sau nerealizările celorlalți crescători.
Cel mai importat este să nu ne batem joc de această frumoasă rasă, neglijând zborul și jocul.
Dar fiecare decide ce dorește să crească, fiindcă viitorul va demonstra cine are porumbei gălățeni sau nu.
(generația III bărbat pe vânăt breaz)
Cele mai frumoase zboruri, sunt cele în grupuri între 3 și 10 porumbei; obligatoriu cu perioade de dispariție sau la mare înălțime.
(generația II din perechea cap vânăt+bleu-Torino)
La concursurile de zbor, este obligatoriu ,pentru toți concurenții ,ca lansarea porumbeilor sa fie la aceeași oră , în aceeași zi și în aceleași condiții atmosferice.
(generația I perechea “de neuitat”)
Porumbeii să zboare concentric deasupra porumbarului chiar dacă din cauza răpitoarelor sau din alte motive(meteo) se deplasează mai mult de 45 grade sunt obligați să apară tot sus la înălțime perpendicular pe locul lansării.
(perechea lui “cap vânăt” de la dl. Margineanu-făcută Torino)
Porumbeii veniți din lateral să nu fie luați în considerare. Porumbeii sunt cu plecare iute la înălțime, iar alții mai lenți. Contează foarte mult cât de frumos zboară și cât de inteligenți sunt. Zborul de pui nu este foarte realist dacă se zboară puii foarte tineri, nu reprezintă nimic; sunt ca niște copii care abia învață să meargă.
(perechea lui “cap vânăt” de la dl. Margineanu-făcută Torino)
Zborul de puiendrii este cât de cât mai realist în lunile septembrie, octombrie, combinând puiendrii din lunile de primăvară cu cei mai tineri, născuți în mijlocul verii. Motivul este ca unii sunt mai puțin năpârliți iar alții mai mult năpârliți.
Cei mai buni porumbei sunt cei care zboară foarte bine de pui și pe deasupra, în al doilea an după ce au crescut cel puțin o serie de pui; sunt la fel de buni.
Revin la frumusețea gălățeanului și asupra standardului la această rasă. Toți crescătorii trebuie sa fie realiști și sa recunoască că această rasă este cea mai grea de realizat deoarece trebuie îmbinat frumosul cu calitățile de zbor și joc. Punând doi porumbei din această rasă de gălățeni bălțați indiferent de bălțătură, bineînțeles aceeași culoare, nu vor da niciodată doi pui identici cu părintii. Vor da de la albi pana la cele mai stranii bălțături.
(“cap vânăt” de la dl. Margineanu)
Niciun crescător care creste rasa de gălățeni bălțați în cadrul rasei, nedegenerați, nu poate să se mintă pe el sau pe alții ,spunând că această rasă dă numai bălțături uniforme(capace complet colorate, piepturi albe, cozi colorate).
Când vorbim de standard trebuie să recunoaștem că dorim, prin diferite combinații a unor păsări cu bălțătura uniformă și forma capului cât mai expresivă, ochi, gene și ținuta frumoasă, să obținem exemplare mai deosebite.
Frumusețea pleacă de la forma capului, culoarea ochilor și genelor cât mai albe, forma și lungimea ciocului, proporționalitatea cu capul, culoarea penajului,ținuta, îngrijire, bălțătura uniformă..
Să nu uităm că toată această descriere nu valorează nimic dacă nu demonstrăm valoarea la zbor și joc a porumbeilor gălățeni pe care îi creștem.
(“cap vânăt” de la dl. Mărgineanu)
Este o rasă de zbor și joc,pentru frumusețe, sunt alte rase ?..
Menționez că am avut norocul de a cunoaște și învăța multe secrete despre această rasă, copil crescând în curte la D-ul Mărgineanu Vasile și cunoscând după aceea toți marii crescători din toată țara.
Când ne întâlneam se discuta cum să realizăm exemplare cât mai fine în cadrul rasei și mai bune calitativ și cum se lucrează porumbeii. Genealogic, păstram calitățile părinților.
Închei recomandând tuturor celor care doresc să se apuce de această rasă cât și celor care doresc porumbei gălățeni de zbor și joc, să vadă foarte multe crescătorii și să introducă la ei în volieră numai porumbei cu calități în cadrul rasei și văzuți la zbor și joc.
Pentru a ști ce trebuie să faci cu fiecare exemplar adus în volieră, e bine să vezi și linia lui genealogică (minim 2-3 generații), este după părerea mea cea mai grea rasă de porumbei de zbor și joc românească.
Mulțumesc celor ce au avut răbdare să citească aceste rânduri.
BUCURESTI, Noiembrie 2008 – TORINO
One Comment