Regulament grupa zbor alte rase de durata si altitudine

• Art. 1 Stolul lansat va fi compus din 5-11 porumbei.

• Art. 2 “Stolul de baza” este considerat grupul de porumbei format din 50%+1 din stolul lansat. Restul de porumbei sunt considerati “rezerve”.
    Exemplu: Lansati 5 porumbei, “stolul de baza” este format din 3 pasari, 2 fiind “rezerve”.

• Art. 3 In timpul zborului se vor aprecia 4 paliere de inaltime (vezi Art 26 din Regulamente generale).

• Art. 4 Acordarea punctajului:
  1. La zborul de joasa inaltime se acorda 1 punct/minut/stol
  2. La zborul de medie inaltime se acorda 2 puncte/minut/stol
  3. La zborul de mare inaltime se acorda 3 puncte/minut/stol
  4. La zborul de puncte si disparitie se acorda 5 puncte/minut/stol

• Art. 5 Bonusuri:
    Pentru atingerea palierului “puncte si disparitie” in decurs de 15 minute se acorda 50 puncte, cu conditia ca stolul san u coboare sub acest palier timp de 30 minute.

• Art. 6 Zborul se incheie in momentul in care a coborat ultima pasare din “stolul de baza”.Exemplu: La un stol de 5 pasari, a 3-a pasare coborata inchide zborul. In cazul in care o pasare este luata de soim sau nu mai coboara, zborul este inchis de a 2-a pasare coborata, etc.

• Art. 7 Bareme de zbor:
  1. La etapele cu porumbei maturi se cere realizarea unui barem de 180 minute de zbor efectiv si 30 minute de zbor la “puncte si disparitie”
  2. La etapele cu porumbei tineri se cere realizarea unui barem de 90 minute de zbor efectiv si 15 minute de zbor la “puncte si disparitie”

• Art. 8 In clasamentul pe etapa vor fi mai intai cei care au realizat ambele baremuri in ordinea punctajului, apoi cei care au realizat numai unul dintre baremuri tot in ordinea punctajului si apoi cei care nu au realizat niciunul dintre baremuri in ordinea punctajului.

• Art. 9 In clasamentul final, pentru clasificarea primilor concurenti (cei care au realizat etape cu ambele baremuri), se vor lua in considerare numai punctele realizate in etapele in care au realizat ambele baremuri.

• Art. 10 In paralel, se va intocmi un clasament “la individual” astfel:
    Fiecare pasare din stolul lansat va fi notata de catre arbitru pe o fisa separata avand alaturat timpul efectiv de zbor din etapa respectiva. Adunand toate etapele zburate (maturi sau tineret) se va obtine timpul total de zbor prestat de acea pasare. In functie de acesti timpi de zbor se va intocmi clasamentul individual pentru maturi si pentru tineret. Pentru a se lua in calcul timpul de zbor pentru clasamentul individual este obligatoriu ca stolul din care face parte pasarea sa indeplineasca baremele de zbor.

• Art. 11 Pozitiile in clasament vor fi ocupate in functie de indeplinirea baremelor iar concurentii care au indeplinit baremele de zbor vor fi departajati dupa numarul de puncte obtinute.

• Art. 12 La intocmirea clasamentelor atat la maturi si tineret cat si la “campion national absolut” se vor lua in calcul numai etapele la care s-a indeplinit baremul de zbor.

• Art. 13 La finalul sezonului se va realize un clasament final in care vor conta atat rezultatele din etapele de maturi cat si cele din etapele de tineret. Acest clasament se va realiza in functie de punctele obtinute in etapele la care s-au indeplinit baremele de zbor, primului loc din clasament revenindu-i titlul de Campion National AbsolutArt. 14 Dupa incheierea zborului, pasarile ramase in aer (daca este cazul) concureaza pentru clasamentul de individual. Indiferent daca pasarile ramase in aer pot fi reperate sau nu, arbitrul are obligatia de a ramane pana la lasarea intunericului. Exceptie face cazul in care in zbor a ramas o singura pasare iar acesta nu poate fi reperata timp de o ora de la coborarea ultimului porumbel, concursul se considera incheiat.