Este bine stiut faptul, de catre crescatorii de rase de durata si altitudine, ca luna aprilie vine cu riscuri mari din punct de vedere meteorologic.
Pe langa vremea schimbatoare de la o ora la alta, se pot observa cum norii de mare inaltime “circula” intr-o directie, iar alt plafon, la o inaltime inferioara, in directia opusa. Acesti curenti uneori “matura” toti porumbeii aflati la sute de metri inaltime, dandu-le sanse minime sa se reantoarca acasa. Au fost semnalate cazuri cand, pasarile epuizate au ajuns la zeci si uneori sute de km distanta, duse de curenti.
Acesti curenti se intalnesc frecvent in zonele din vecinatatea Dunarii sau a apelor curgatoare, crescatorii de porumbei de inaltime vazandu-se cu loturi intregi “furate” de curenti.
La intrebarea: care este cel mai mare pericol pentru porumbeii de zbor inalt, majoritatea crescatorilor vor raspunde ca acesta este soimul. Nu! Soimul poate lua 1-2 pasari dintr-un stol. Curentii iau tot ce este pe cer la momentul respectiv.
Din pacate metodele de protectie sunt putine sau inexistente. Crescatorii antreneaza mai multe loturi in zile diferite pentru a avea echipe de rezerva in cazul pierderii unui stol la curenti. De asemenea, desi dupa o iarna de inactivitate in care dorinta de a revedea pasarile in aer este mare, crescatorii ar trebui sa mai aiba rabdare si sa inceapa antrenarea stolurilor in luna mai.
Sezonul competitional batand la usa, uram colegilor care zboara rase de inaltime si durata in competitii, mult succes si cat mai putine pierderi la curenti.
BARBOIANU IONUT
3 Comments