Rasa crescuta de foarte mult timp, mai ales la Bucuresti si Craiova. Sunt porumbei cu constitutie fina, cu corp mic si scurt, avand lungimea totala de 31 – 33 cm, asezat pe picioare scurte, cu coada ridicata in evantai, avand penajul infoiat, aripile ternate. Greutatea corporala de 270 – 300 gr.. Temperament vioi. Pe vremuri buni zburatori, azi se cresc doar ca porumbei de ornament.
Culoarea caracteristica este neagra , matasoasa cu luciu metalic verzui.
Dupa desen deosebim: unicolori (simpli) grivi (tarcati).
Grivii pot fi:
- Leftati: o pata alba in forma de semiluna pe gat.
- Gulerati: un sal alb in jurul gatului.
Ca varietati de culoare, intalnim:
- Patlagenii din negrii: la care in special pe cap, gat si aripi, peste fondul negru se suprapune o culoare rosie iar penajul pare mai aprins.
- Galbenii cu diferite nuante, galben mai inchis sau batand in rosu mai deschis; galbenii curati au coada alba.
- Guti adica vineti solzati pe negru avand pe fondul negru al penajului, cotului, aripilor, burta si tartita cu solzi negri, iar coada vanata are un chenar negru la extremitati. Pot fi si grivi.
- Gut patlaginiu este o combinatie dintre gut si patlaginiu, la care capul si gatul bat in rosu mai aprins. Pot fi grivi.
- Mucezii (almonzi): in general au pe fondul galben, pete mari sau mici canepii sau ardezii. Mucedul aramiu are culoarea de fond a penajului galben-rascata, cu nuante metalice de bronz. La mucedul pe canepiu, culoarea canepie se extinde mult si acopera in mare parte fondul. Mucezii foarte inchisi la culoare sunt “samuraii” iar cei canepii foarte intunecati “pamantii”.
- Extravagantii: sunt exemplare tri sau cvadricolore. Pot fi negrii gulerati cu pete rosii pe corp, negrii leftati cu pete distincte galbene, rosii si vinete, in diferite regiuni ale corpului.
- Mursat, avand culoarea de baza a penajului rosie, suflata uniform cu negru si cu chenar negru in coada.
Toate aceste varietati sunt considerate devieri de la culoarea originala si nu sunt des intalnite in crescatorii.