Pasul 1 – Acomodarea puilor
Acomodarea puilor de porumbei jucători este un important pas în procesul de instruire. Există diferite tehnici și metode pentru pregătirea porumbeilor în funcţie de tipul de crescătorie pe care îl aveţi. Personal utilizez o cuşcă de sârma pe care o pun deasupra crescătoriei de unde vor zbura. De obicei las puii după înţărcare să se obișnuiască cu noile condiții de viață 10 – 15 zile înainte de a fi eliberaţi pentru prima dată.
Pune păsările în cuşca de sârmă pe crescătorie dimineaţa. Asigura-te că pui şi o adăpătoare. Mîncare nu trebuie pusă. Nu vor avea nevoie de ea, şi oricum, va îngreuna procesul de instruire.
Cu excepția cazului în care vremea este rea sau am să fiu plecat pentru câteva ore, nu voi mai scoate păsările afară. Poţi să faci asta timp de 3 – 4 ore pe zi dacă nu ai mai mult timp la dispoziţie, dar cu cât îi laşi mai mult afară în ţarcul de sârmă cu atît mai repede ei îşi ia repere şi poţi să-i eliberezi mai devreme.
În timp ce se află afară trebuie să fi cu ochii în patru după pisici, câini, ulii sau alţi prădători care ar încerca să-ţi atace porumbeii. Orice sau oricine ar putea să-ţi mănânce porumbeii trebuie izgonit. (În nici un caz să nu foloseşti vreo capcană pentru a prinde o pasăre de pradă sau şi mai rău, să o împuşti. Dacă o faci rişti o amendă de 10.000 de dolari sau 6 luni de întemniţare! Pentru mai multe informaţii citeşte Legea privind Tratatul Păsărilor Migratoare.)
n.n. În România persoanele care braconează sau ucid păsări sălbatice riscă o amendă cuprinsă între 30.000 lei şi 60.000 lei sau închisoarea de la trei luni la un an
În această perioadă voi hrăni păsările doar atunci când le introduc înapoi în crescătorie. Motivul pentru care procedez în acest fel este acela de a le face să asocieze mâncarea cu intratul în crescătorie. Acest lucru îi va ajuta să intre mai repede înăuntru odată ce vor fi eliberaţi.
Înainte de introducerea păsărilor înapoi în crescătorie voi pune în tava pentru hrană o raţie completă de grăunţe. Voi lua câte un pui pe rând şi-l voi elibera.
Când fac acest lucru, fluier şi zdruncin cutiuţa cu mâncare pentru ca ei să asocieze fluieratul şi zăngănitul cu ora mesei. Mai târziu vor intra foarte repede atunci când o să audă fluieratul și sunetul produs de agitarea cutiuţei cu grăunţe.
Repet acest proces pentru 10 – 15 zile. În felul ăsta va deveni o obişnuinţă pentru ei şi vor ști ce să facă atunci când aud comenzile. Fluieratul şi zăngănitul înseamnă să intre imediat înăuntru pentru a mânca.
Pasul 2 – Prima eliberare
Înainte de a elibera echipa asigură-te că poţi petrece câteva ore alături de ei, poate e nevoie să ajuţi unele păsări să-şi găsească drumul spre crescătorie în caz că se dezorientează. Acest lucru ar putea dura ceva timp. Eliberarea pentru prima dată a porumbeilor tineri este un moment critic în procesul lor de instruire. Uneori lucrurile pot deveni dificile şi copleşitoare pentru tine cât şi pentru păsările tale.
Ai grijă să goneşti orice ar putea să sperie porumbeii. Altfel lucrurile se vor complica de fiecare dată când vrei să-i bagi înapoi în crescătorie. Cu cât va fi mai multă linişte cu atât va fi mai bine.
Un alt lucru FOARTE IMPORTANT este acela de a-i lăsa afară întotdeauna cu guşile goale. Când sunt sătui este foarte dificil să-i convingi să intre înapoi. În cazul ăsta pot rămâne pentru toată noaptea afară, pot sta pe stâlpii de telefonie sau pe casele vecinilor. Uite ce poţi face. Cu o zi înainte, nu-i hrăni deloc. Poţi chiar timp de 2 zile să nu-i hrăneşti (asigură-te că au apă la discreţie). Cu cât vor fi mai înfometaţi, cu atât mai receptivi vor fi la executarea comenzilor.
NOTĂ! Asigură-te că ei s-au obişnuit cu comenzile: fluieratul şi zăngănitul produs de cutiuţa cu mâncare. I-ai învăţat cu acest lucru pe o perioadă de 10 – 15 zile din momentul în care i-ai înţărcat.
Pentru început deschid uşor trapa de la sputnik, şi mă îndepărtez, lăsându-i pe ei singuri să-şi găsească calea de ieşire. Cei mai curajoşi o să iasă primii. Iar aceia mai sfioşi o să-i urmeze pe primii şi rând pe rând o să fie ieşiţi cu toţii.
Pentru început nu caut ca păsările să plece la zbor. Vreau doar să iasă afară şi să intre înăuntru. După aproximativ 20 – 30 de minute îi chem să intre. Pun jumătate din raţia de grăunţe în tava pentru hrană. Sunt atent tot timpul să nu fac mişcări bruşte sau zgomot fiindcă se pot speria şi înalţa înainte de a dori cu adevărat să-i zbor.
Fiindcă i-am învăţat cu fluieratul şi zăngănitul mă aştept ca ei să răspundă prompt. Mă poziţionez lângă crescătorie şi încep să fluier şi să agit cutiuţa cu mâncare. În momentul acela devin nerăbdători să intre înăuntru. Arunc uşor câteva grăunţe pe acoperişul crescătoriei, iar ei încep să se agite. Încerc să-i conduc spre sputnik. Unii îşi vor da seama imediat cum stă treaba, alţii mai greu. Trebuie să-i ghidezi până când sunt cu toţii în siguranţă înapoi în cuşcă. Unele păsări o să intre în câteva minute, în timp ce altele e probabil să intre în câteva ore.
Pe unii dintre pui va trebui să-i prinzi cu mână şi să-i introduci gentil în sputnik. Oricum, fă tot ce trebuie pentru a-i băga înăuntru. Aminteşte-ţi că un pui care nu este înfometat nu va răspunde comenzilor tale. Va trebui să așteptepți până când pasărea este suficient de înfometată să răspundă la comenzi.
Repetă acest proces timp de 2 – 3 zile pentru a fi sigur că ei ştiu ce au de făcut atunci când le dai comanda. Odată ce stăpâneşti acest procedeu eşti pregătit să treci la nivelul următor în pregătirea lor.
Pasul 3 – Primul zbor
Următorul pas foarte important în procesul de antrenare este înălţarea în aer a echipei. Poate că unele dintre păsările tale au făcut deja acest lucru aşa că poţi să sări peste partea asta…
Deschide trapa la sputnik ca de obicei, dar de data asta, în loc să le permiţi să iasă pe cont propriu, îi sperii tu cu un steag având grijă să nu-i răneşti sau să te răneşti pe tine însuţi. Acest lucru nou îi va surprinde şi pentru început câţiva dintre ei, dacă nu toţi, vor zbura haotic. Nu-ţi face griji, e perfect normal. Ca fapt divers, te poţi aştepta ca ei să reacţioneze aşa câteva zile, de obicei vreo 10 zile!
Vor zbura în modul ăsta haotic până când, încet, încet, pasăre cu pasăre, se vor lega şi vor forma un stol care se va roti în jurul crescătoriei la o înălţime de câţiva zeci de metri. În primele două zile îi las să aterizeze atunci când doresc. Unii îi vor urma pe trândavi şi vor ateriza mai devreme decât trebuie, însă lasă-i în pace. Alţii vei observa că adoră să zboare în continuare.
Repetă acest proces zilnic. Începând cu a patra zi foloseşte steagul să sperii orice porumbel care coboară în 5 – 10 minute de la lansare. Trebuie să-i alungi de fiecare dată. Însă dacă vezi pe vreunul că este obosit sau panicat şi doreşte să aterizeze îl laşi s-o facă, altfel se lasă pe casele vecinilor sau pe stâlpii de telefonie şi se învaţă în acest fel.
Nu vrei ca ei să dezvolte o deprindere proastă, să aterizeze unde doresc. Trebuie să-ţi dezvolţi un instinct, să ştii când să acţionezi sau să te dai deoparte.
Fi conştient că nu toţi puii se vor comporta aşa. Probabil unii vor zbura în mod corespunzător încă de la început, iar alţii vor trebui încurajaţi să se înalţe. Pe cât este posibil, notează atât pe cei buni cât şi pe cei care creează probleme.
Pasul 4 – Transformarea într-o echipă
Până acum ai scos zilnic păsările la zbor şi le-ai învăţat să intre atunci când le chemi, totul decurge ca la carte, dar cu toate astea te întrebi probabil de ce nu zboară împreună cum ar trebui. Ei bine, este firesc ca ei să petreacă câteva zile ”învăţând” să-şi folosească aripile. Cu cât le oferi mai mult ”timp în aer”, cu atât mai repede vor începe în cele din urmă să zboare împreună creând ceea ce putem considera o echipă de porumbei jucători.
Vor fi momente când vor zbura legaţi împreună, iar alteori vor fi împrăştiaţi pe cer de parcă ar fi trecut printr-o tornadă. După câteva minute vei vedea că se leagă din nou buchet și că totul este în regulă.
Este foarte important ca în această perioadă să-i zbori zi de zi. Sari peste o zi, două, dar nu mai mult. Totul depinde de TINE dacă respecţi programul de antrenament. Până la urmă tu eşti antrenorul şi ei au nevoie de implicarea ta.
Pasul 5 – O echipă veritabilă!
După aproximativ două săptămâni sau cam aşa ceva, păsările tale ar trebui să formeze un stol legat. Cu toate astea, în această fază de început (primele câteva săptămâni), este normal să vezi câteodată cum unii porumbei se separă de stol, însă oferindu-le posibilitatea ei îşi vor remedia comportamentul.
În jurul acestui interval de timp, vei dori ca echipa ta să zboare vreo 30 de minute şi pe măsură ce săptămânile trec, îţi vei dori ca durata de zbor să crească tot mai mult.
De obicei, o echipă sănătosă și bine întreținută de porumbei jucători va începe în mod natural să petreacă mai mult timp în aer. Dacă unii indivizi intenţionează să aterizeze, puteţi să-i forţaţi să se lege din nou de stol alungându-i cu ajutorul unui furtun cu apă sau a unei mingi pe care o aruncaţi în aer. Orice pasăre care vrea să aterizeze în ciuda tuturor eforturilor depuse de tine, ar trebui să ridice semne de întrebare!
Aceşti porumbei trebuie elimaţi sau sacrificaţi, altfel comportamentul lor prostesc poate fi copiat de ceilalţi. Răul trebuie rapid tăiat de la rădăcină! Am avut şi eu parte de asemenea păsări tinere care mi-au ruinat o întreagă echipă fiindcă nu am acţionat când şi cum trebuia.
Uneori un porumbel poate ateriza repede datorită faptului că este înfometat, el mâncând mai încet nu apucă să se sature, iar din acest motiv pur şi simplu nu are energie suficientă pentru a se menţine în zbor şi vrea să intre mai devreme în cuşcă pentru a mânca. Dacă nu poţi hrăni separat această pasăre (îţi consumă mult timp) atunci trebuie să iei în considerare opţiunea de a o elimina din echipă.
În alte rânduri aceste păsări nu au capacitatea fizică sau mentală de a face faţă rutinei antrenamentului. Trebuie să fii concentrat şi păsările de genul acesta să le îndepărtezi imediat. Nu merită să le acorzi atenţie pentru că vor cauza mai multe probleme decât merită. Sunt alţi porumbei care ”fac ceea ce trebuie să facă” şi nu merită să-ţi pierzi timpul cu o asemenea pacoste.
Acum a venit momentul să menţionez că o echipă bine pregătită poate zbura cel puţin 60 – 90 de minute pe zi, timp de 5 – 6 zile pe săptămână. Într-o linie de buni jucători jocul va avea grijă de el însuşi. O mâncare adecvată şi un program bine stabilit de antrenament va permite ca genetica păsării să se manifeste şi jocul va veni de la sine. În anumite familii porumbeii încep să joace de la 4 – 6 luni, la altele mai târziu de la 7 – 8 luni. Doar fi consecvent și jocul se va arăta. Mult succes!
Autor: Tony Chavarria
4 Comments