Este bine stiut faptul, de catre crescatorii de rase de durata si altitudine, ca luna aprilie vine cu riscuri mari din punct de vedere meteorologic.
Pe langa vremea schimbatoare de la o ora la alta, se pot observa cum norii de mare inaltime “circula” intr-o directie, iar alt plafon, la o inaltime inferioara, in directia opusa. Acesti curenti uneori “matura” toti porumbeii aflati la sute de metri inaltime, dandu-le sanse minime sa se reantoarca acasa. Au fost semnalate cazuri cand, pasarile epuizate au ajuns la zeci si uneori sute de km distanta, duse de curenti.
Acesti curenti se intalnesc frecvent in zonele din vecinatatea Dunarii sau a apelor curgatoare, crescatorii de porumbei de inaltime vazandu-se cu loturi intregi “furate” de curenti.
La intrebarea: care este cel mai mare pericol pentru porumbeii de zbor inalt, majoritatea crescatorilor vor raspunde ca acesta este soimul. Nu! Soimul poate lua 1-2 pasari dintr-un stol. Curentii iau tot ce este pe cer la momentul respectiv.
Din pacate metodele de protectie sunt putine sau inexistente. Crescatorii antreneaza mai multe loturi in zile diferite pentru a avea echipe de rezerva in cazul pierderii unui stol la curenti. De asemenea, desi dupa o iarna de inactivitate in care dorinta de a revedea pasarile in aer este mare, crescatorii ar trebui sa mai aiba rabdare si sa inceapa antrenarea stolurilor in luna mai.
Sezonul competitional batand la usa, uram colegilor care zboara rase de inaltime si durata in competitii, mult succes si cat mai putine pierderi la curenti.
BARBOIANU IONUT
3 Comments
In topicul tau ai perfecta dreptate cu luna aprilie si pierderile la curenti. Noi ca si antrenori ai acestor pasari deosebite stim ca pasarile selectate in toamna dupa 3-4-5 zboruri intra in etapa de concurs cu brio,iar daca ne dorim zboruri deosebite ca acelea ce au facut faima galateanului atunci porumbei trebuie protejati impotriva curentilor si pasarilor rapitoare deopotriva.Daca lotul de concurs este zburat in luna apilie rar_adica la 4-5-6zile distanta in functie de talia porumbeilor,acestia nu intra in forma sportiva [doar se dezmortesc]si riscul de a se pierde este foarte mic de aceia vom trece usor peste aceasta luna aprilie fie ea si capricioasa. O impingere a etapelor spre sfarsitul luni iunie cand soimul scoate puisori va ganera mai multe atacuri de soim intr-un singur zbor[etapa] si nu cred ca atunci vor mai exista zboruri deosebite ca valoare. Toti ceilalti concurenti au zboruri cu tineretul in acea perioada,vor incheia in3,4,5ore iar maturi nostri vor fi macelariti si in tipul amiezi cand soimul nu iarta,iar noi vom avea rezultatele celor ce au zburat cu pui.Cu putin noroc se vor face cateva zboruri la norocosi iar in rest …potopul.Nu am auzit pe nimeni sa fi facut vreun zbor mare dupa 3-4 batai de soim ,siatunci cu ce ne ajuta porumbei tinuti jos in luna aprilie? Azi 22 04 2013 a fost etapa de zbor iar soimul aproape inexistent.Noi in cat timp am putea sa ne antrenam porumbei cand deja avem 3 saptamani la dispozitie?Trebuie tinut cont si de faptul ca nu toate zonele tari sant la fel de ,,favorizate” de soim in mod egal. Nu doresc sa creez polemici aiurea, este doar o parere de care cred ca ar trebui tinut cont pe viitor , daca ne dorim cu adevarat rezultate cat mai frumoase ! Bafta tuturor la zborurii!
bafta multa tuturor concurentilor
In luna aprilie am lasat sus 5 bucati din cauza curentilor