Rasa romaneasca, crescuta de multa vreme mai ales la Craiova si Bucuresti. Rasa crescuta azi, exclusiv dupa caracterele de exterior. Porumbel mic cu tinuta orizontala, picioare scurte dar cu penaj bogat si lung, cu coada extrem de lata si tinuta ridicata. Lungimea totala a corpului este de29-33 cm. Greutatea corporala de 260-290 gr.. Pe la inceputul secolului si pana in al treilea deceniu, inca mai zburau in jur de 1 ora, cu zbor de fluture la inaltime. Culoarea lui incepand de la baza ciocului pana la varful cozii, este uniforma, rosie, castanie, cu reflexe metalice verzipana la penele capului, gatului, gusii, spinarii, capacelor si crupionului. Penajul trebuie sa aiba culoarea intensa de castana prajita si cu luciu. Pe varful remigelor primare si secundare se gasesc pete albe vinetii, marginate de culoarea fondului care formeaza oglinda penei. Pe varful retricelor se gaseste un chenar lat, bine delimitat, vinat sau gri clar, asezat in asa fel incat extremitatea fiecarei retrice este rosie castanie.
Se deosebesc urmatoarele varietati de desen:
- Castaniu simplu, avand penajul descris mai sus.
- Griv pe castaniu , cu desen alb in fata anterioara a gatului. Grivii pot fi: leftati, cu o pata alba in forma de semiluna in partea anterioara a gatului sau gulerati avand un cerc alb in jurul gatului.
De asemenea se mai disting si urmatoarele nuante de culori:
- Castaniu pe patlaginiu , la care fondul castaniu este suflat usor cu negru lucios.
- Castaniu pe visiniu cu aripile colorate mai ales in rosu visiniu.
- Castaniu cu banut sau paraluta , la care capacele aripilor sunt acoperite cu pene rosii marginate de un rosu mai intens.
- Castaniu pe mahon: este o varietate de culoare inchisa a castaniilor.
- Castaniu solzat: la care se deosebesc solzi stralucitori de aceeasi culoare.
- Castaniu pe roz, sau simplu, roz, sunt varietatile de rosu mai deschis, lipsite de nuante vinete, avand penajul rosu visiniu, iar virful remigelor si chenarul cozii albe. Se deosebesc “roz pe rosu” avand coada rosie, “roz pe fumuriu” avand coada vanata, “roz pe fluture” avand chenar lat in coada. Varietatile pe roz pot fi cu desen alb pe gat numit roz leftat sau gulerat. De remarcat ca 90% din exemplarele roze sunt de sex masculin.
- Castaniu pe bojociu: au o culoare mai putin intense, fara luciu si reflexe metalice, de castana neprajita.
- Castaniu pe fumuriu: la care nuanta vanata se extinde mult asupra penajului corpului. Se pot combina numai cu floriu pe galben scosi din culori aprinse. Varietatile de “floriu pe castaniu”, “galben din castaniu”, “vulpiu din castaniu” sau “zmeuriu pe castaniu” sunt exemplare de culoare galbena.
Membrii care detin rasa:
2 Comments