Facebook

DE VORBÃ CU BOGORODIŢÃ LAURENŢIU

O rasã foarte putin promovatã la noi în ultimii ani dar care a rezistat eroic datoritã noilor curente venite din afarã este Tippler-ul de altitudine.

Vom afla, în cele ce urmeazã, amãnunte despre aceasta de la cel de care se leagã promovarea ei in ultimii ani, domnul Laurenţiu Bogorodiţã.

1.Sunteţi printre puţinii crescãtori de Tippleri de altitudine din România. Cum puteţi rezista într-o lume dominatã de “maratonişti”?

R: Obiectivul meu , este sã aduc tipplerul de altitudine acolo unde îi este locul .

Acum 20 de ani , în România , raportul dintre numãrul tipplerilor de altitudine şi numãrul tipplerilor de maraton , era de 50% – 50% .

2. De ce aceastã rasã?

R: Deoarece sunt nişte pãsãri nobile , care au altitudine , duratã , constanţã şi inteligenţã . Ce şi-ar  putea dori mai mult un columbofil ?

3. Cât de greu este sã faci performanţa cu Tippleri de altitudine? Descrieţi rasa din punct de vedere  al prolificitaţii, al rezistenţei faţa de boli, al tipului de alimentaţie şi antrenament la care se preteaza, etc.

R: Sunt porumbei foarte vitali , zboarã la liber , fãrã sã aibã nevoie sã fie condiţionaţi cu dropperul sau din hrãnire .

Sunt genul de porumbei care nu te solicitã foarte mult şi nu iţi rãpesc foarte mult timp .

Legat de antrenamente , în perioada concursurilor se preteazã foarte bine sã fie zburaţi cu o pauzã de 5 – 6 zile . Raportul efort – perioadã de refacere , este foarte important !

În ceea ce priveşte prima întrebare , legata de ,,cãt de greu este sã faci performanţa cu aceşti porumbei” , sincer uliul şi şoimul sunt aceia care scriu destinul fiecãrui zbor .

Eu locuiesc în localitatea Drobeta Turnu Severin , localitate situatã în judeţul Mehedinţi . La noi în zonã , pãsãrile rãpitoare fac legea !

Şoimul dunãrean , uliul , pânã chiar şi hudubele atacã stolurile pe tot parcursul anului , luând şi 2 – 3 porumbei la un singur zbor .

Marea majoritate a porumbeilor antrenaţi pentru concursuri devin victime în ghearele acestor vânatori de temut .

Scapã cine poate , concureaza în etape cine scapã în antrenamente . Acestea sunt regulile jocului !

4. Care sunt tratamentele pe care la faceţi de-a lungul anului?

R: Nu sunt adeptul tratamentelor preventive exagerate . Vaccinez porumbeii împotriva paramixovirozei , pestei aviare şi pseudopestei . Sunt afecţiuni virale cu transmitere aerogena , foarte periculoase , care pot distruge o mare parte din efectiv .

În cazul în care apar mici probleme , prefer sã tratez doar exemplarele afectate şi nu întreg lotul . Enteroguard-ul este un produs ieftin şi eficace , care trateazã o parte din afectiunile ce pot aparea pe parcursul unui an competiţional .

5. Credeţi cã existã reţete care sã facã porumbeii sa zboare mai bine?

            R: Simplitatea este cea mai bunã reţetã . Porumbeii sãnatoşi , crescatorie curatã şi bine aerisitã , o alimentaţie compusã din porumb , orzoaicã , grâu  şi un echilibru între efort şi perioada de refacere , sunt cheia succesului din punctul meu de vedere .

Ieftin şi bun şi daca ai noroc ca stolul sã nu  fie foarte des atacat de şoimi , cu aceste ingrediente , rezultatele trebuie sa aparã .

6. Câti crescatori de Tippleri de înalţime sunt la ora actualã in România?

R: În jur de 16 columbofili din România care cresc tippleri de altitudine , cunosc eu.

Am 3 colaboratori care cresc aceastã varietate a tipplerului în judeţul Giurgiu , 2  în judetul Ilfov , 3 în Dolj , 1 în Constanţa , 1 în Caraş-Severin ,  1 în Braşov şi 5 în Mehedinţi.

Suntem o familie , vorbim periodic la telefon , colaborãm !

Încercãm sã refacem ce s-a distrus.

În ultimii 20 de ani , în România s-au promovat tipplerii care corespundeau regulamentului de zbor , existent .

Porumbeii care zburau mai mult de 1 ora pe palier de dispariţie , erau descalificaţi .

Acest lucru pentru tipplerii de altitudine a însemnat un adevãrat dezastru , în timp ce tipplerii de maraton s-au înmulţit de la un an la altul , importându-se foarte mulţi de peste graniţe .

Sincer chiar nu mai are importanţa ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani în România la aceastã rasã , important este ce va fi în urmatorii ani .

7. Cum vedeţi competiţiile cu porumbei de agrement în acest moment?

R:  Sunt într-o continua creştere atât ca numar de competitori , cât şi ca performanţe , dar dacã ne raportãm la colegii noştrii din fosta Iugoslavie , mai avem mult de muncit .

La rasele de duratã şi altitudine , ei sunt departe !

Au dus acest sport la rang de artã şi noi trebuie sa le urmãm exemplul . Trebuie sã invãţãm de la cei mai buni , trebuie sã fim deschişi cãtre nou , cãtre cunoaştere .

Una peste alta , suntem pe drumul cel bun .

8. Cum le vedeţi peste 20 de ani?

R: Este greu de spus cu exactitate . Din punctul meu de vedere , totul va depinde de profesionalismul columbofililor şi mai ales de felul în care vor fi manageriate , cluburile , etc.

Regulamentele de zbor joacã un rol hotãrâtor în acest sens .

9. Ce rasã sau rase de porumbei aţi recomanda unui tânãr începator şi ce sfaturi i-aţi da?

R: Conteazã mult ce îşi doreşte fiecare de la viaţã şi de la pasiunea sa . Totuşi indiferent de rasa de porumbei pe care se va decide sã o creascã , este obligatoriu sã îşi procure porumbei cu o origine nobilã , porumbei ai cãror pãrinţi şi bunici , au participat la concursuri  oficiale , au cãştigat trofee .

Acesta este cel mai scurt drum spre marea performanţã !

Legat de originea unui porumbel pe care îl achiziţioneazã un tânar columbofil , cred cã a sosit timpul ca aceasta sã fie menţionatã într-un pedigreu care trebuie sã însoţeascã pasãrea .

Este timpul sã ne aliniem şi noi la lumea evoluatã , sã învaţãm eventual cãte ceva şi de la cei ce cresc porumbei voiajori  .

Şi ca un ultim sfat , tânârul la început de drum , e bine sã ştie cã decât sã cumpere 20 de porumbei din piaţã , mai bine cu aceiaşi bani cumparã 2 porumbei de la un columbofil consacrat şi este mult mai câştigat .

 

Vã mulţumim pentru amabilitatea de a raspunde la întrebãri şi vã dorim success în activitate!

 

Vã mulţumesc şi vã doresc un nou an liniştit şi plin de realizãri!

 

interviu anuar 2013 bogorodita laurentiu Finterviu anuar 2013 bogorodita laurentiu F (1)interviu anuar 2013 bogorodita laurentiu F (2) interviu anuar 2013 bogorodita laurentiu Minterviu anuar 2013 bogorodita laurentiu M (1)interviu anuar 2013 bogorodita laurentiu M (2) interviu anuar 2013 bogorodita laurentiu M (3)

Interviu extras din Anuar 2013

36 Comments

  • Mironescu Constantin
    Posted februarie 13, 2014 at 8:44 am | Permalink

    Da , sunt de acord cu dumneavoastra . Simplitatea este calea cea mai scurta ; ea asigura succesul !
    Din dorinta de a face mai mult si mai mult , apelam la tot felul de retete , de strategii si atunci dam totul peste cap .

  • Anghel Nicusor
    Posted februarie 13, 2014 at 10:06 pm | Permalink

    Locuiesc in judetul Caras-Severin , localitatea Resita .
    Am crescut aceasta varietate a tipplerului pana in anii 1989 . Dupa Revolutia din Decembrie 1989 , am profitat de oportunitatile aparute si am plecat in Occident , renuntand la porumbei .
    Si in prezent mai sunt 2 – 3 crescatori in orasul Resita care mai cresc tippleri de inaltime .
    Va salut si va doresc succes !

  • Bogorodita Laurentiu
    Posted februarie 15, 2014 at 9:08 am | Permalink

    Este imbucurator ca de la un an la altul numarul columbofililor pasionati care se decid sa creasca porumbei tippleri de altitudine creste .
    Alaturi de cei 16 columbofili amintiti pe parcursul interviului , mai apar crescatori noi care s-au decis sa selecteze acest gen de porumbei , dintre acestia evidentiindu-se domnii Voicu Ionut din Pitesti , Sandulescu Constantin din Ploiesti si domnul Cristi din Braila .
    Avem si un program prin care incercam sa atragem alaturi de noi columbofili tineri , acestora oferindu-le porumbei tippleri de altitudine sub forma de donatie .
    Cei mai de perspectiva juniori par sa fie Alex din Craiova si Remus Filisanu din Drobeta Turnu Severin .

  • Alex
    Posted februarie 15, 2014 at 3:29 pm | Permalink

    Multumesc domnule Laurentiu, in toamna voi participa si eu la tineret, sper sa fac o figura buna cu prima mea participare intr-un concurs, va astept la una dintre etape la mine :D

  • Bogorodita Laurentiu
    Posted februarie 16, 2014 at 9:42 pm | Permalink

    Multumesc pentru invitatie !
    Am sa vin cu placere .
    Legat de rezultat , nu trebuie sa-ti faci probleme , important este ca zborul sa fie frumos si tu sa fi multumit de ceea ce ai realizat .

  • Dutescu Ovidiu
    Posted februarie 17, 2014 at 2:47 pm | Permalink

    Domnule Bogorodita Laurentiu , ce ne puteti spune despre tipplerii pakistanezi ?
    Legat de tipplerii de altitudine lucrurile sunt destul de clare , in schimb tipplerii pakistanezi au patruns mai recent in Romania si pentru multi dintre noi sunt o rasa mai putin cunoscuta .

  • Bogorodita Laurentiu
    Posted februarie 17, 2014 at 8:10 pm | Permalink

    Va salut , domnule Dutescu !
    Nu stiu daca sunt cea mai potrivita persoana , care sa va poata raspunde la aceasta intrebare .
    Sunt columbofili in tara , la Satu Mare , Brasov , Targu-Jiu , Sibiu , care au importat mult mai multi tippleri pakistanezi decat mine .
    De exemplu Ovidiu Pop din Sibiu este un columbofil foarte priceput care zboara porumbei din aceasta rasa inca din anul 2008 .
    Ca o mentiune , in limba pakistaneza kabotar inseamna porumbel . Deci denumirea corecta a acestei rase ar fi tippler pakistanez si nu kabotar .
    Legat de tipplerii pakistanezi pe care am avut placerea sa-i selectez in decursul anilor , au fost si foarte buni , 4-5 exemplare , dar au mai fost si alte 10-11 exemplare , rele , in adevaratul sens al cuvantului .
    Ca la toate rasele trebuie sa faci o selectie dura . Toti puii trebuie zburati fara mila . Eu urmaresc in primul rand altitudinea la care zboara porumbeii , apoi durata si constanta .
    Zborul in con de 45 de grade , deci zborul deasupra crescatoriei , este un alt criteriu pe care eu il consider foarte important .
    Mai am si ghinionul ca la mine in zona , soimii si ulii sa atace constant stolul si atunci totul se termina , fara a putea vedea zborul pana la capat , dar asta este , trebuie strans din dinti si mers inainte , caci nici din oras nu ma pot muta si nici la aceasta pasiune nu pot sa renunt .
    Din punctul meu de vedere este recomandabil sa faceti perechi mixte , tippleri de altitudine , cu tippleri pakistanezi . Sunt iubitori de zbor la inaltime foarte mare , au o durata de zbor asemanatoare 6 – 11 ore .
    Exista aici si un mic secret si anume lipsa zborului in stol la pakistanezii puri . Le place sa zboare solist ,iau zborul pe cont propriu si nu se sincronizeaza cu partenerii de stol .
    In etapa , la concursuri , acest lucru este un mare inconvenient , arbitrul neputand sa repereze grupul majoritar de 50 % + 1 , grup care este punctat , grup care da inaltimea !
    In concluzie , pentru a avea succes in etape , stolul trebuie sa fie format din tippleri de altitudine pasari care sunt foarte omogene in stol si produsi 50 % tippler pakistanez + 50 % tippler de altitudine , aceste exemplare sincronizandu-se perfect cu restul stolului .
    Mie personal , nu-mi place sa lucrez direct cu tippleri pakistanezi , tocmai pe motivul ca in rasa pura , nu au notiunea de stol , de grup omogen .
    Sper sa fi fost destul de explicit , acestea fiind concluziile la care eu am ajuns dupa 5 ani de munca de selectie .
    Totusi pentru mine , tipplerul de altitudine ramane porumbelul care-mi ofera tot ce imi doresc .
    Cu tipplerii pakistanezi ma ajut pentru a evita consangvinizarea si alte lucruri de acest gen !

  • Dutescu Ovidiu
    Posted februarie 18, 2014 at 12:55 pm | Permalink

    Multumesc domnule Bogorodita pentru explicatii !
    Eu nu sunt inscris intr-o asociatie si nici nu intentionez sa ma inscriu .
    Din acest motiv doresc sa am 4-5 perechi de tippleri pakistanezi originali , ai caror pui vreau sa-i zbor experimental , doar pentru mine .
    Domnul Moisuc Joan , din localitatea Satu Mare , a adus din Germania 9 tippleri pakistanezi puri si intentionez ca in acest an sa cumpar de la dansul 3 perechi de pui , pe care sa-i zbor , sa vad cum se comporta in aer .
    In prezent mai am doua perechi mature de tippleri pakistanezi , cumparate de la doctorul Dragan Traicovici , un columbofil sarb pe care l-am cunoscut la expozitia de la Sanicolau-Mare , din 2013.
    Am in prezent 4 pui la ei pe care o sa-i zbor in lunile urmatoare .
    Sunt curios ce fac in aer .
    Daca zboara cum trebuie ii opresc , daca nu ii fac cadou la copii sa-i tina ca pe gutufani ,
    Daca nu risti , nu castigi !
    Va salut !

  • Florin Ciobanu
    Posted februarie 18, 2014 at 5:06 pm | Permalink

    Claudiu Zavoianu , este un alt crescator roman care detine un lot considerabil de tippleri pakistanezi.
    Ii urmaresc evolutia lotului sau de ceva timp si pot spune ca va avea un viitor frumos .
    Ultimele sale achizitii sunt uimitor de frumoase ; tippleri pakistanezi tineri , cu o noblete cum rar iti este dat sa vezi.
    Atat in Romania , cat si in Italia , la Sardegna , Claudiu detine exemplare foarte frumoase din aceasta rasa .
    Viitorul tipplerilor pakistanezi si al tipplerilor de inaltime pare pe maini bune , in Romania existand un numar considerabil de crescatori seriosi care s-au decis sa creasca acesti porumbei deosebiti , as putea spune , chiar nobili !
    Rasele de porumbei cu zbor la puncte si disparitie , pe mine m-au atras din copilarie .

  • Visan Daniel
    Posted februarie 19, 2014 at 12:19 am | Permalink

    Nu vreau sa fiu considerat carcotasi , dar expresii de genul ,,porumbei frumosi” sau ,,porumbei superbi” , nu prea au ce cauta in lumea porumbeilor sport , a porumbeilor de altitudine si durata .
    Acesti porumbei pot demonstra daca merita sa manance sau nu , doar in nori , acolo unde nu poti vedea cu ochiul liber .
    Frumusetea nu are nimic in comun cu valoarea !
    Un porumbel poate fi foarte frumos , dar la zbor sa fie corigent !
    In ceea ce priveste tipplerul pakistanez , traducerile din limba araba spun ca sunt 7 linii cunoscute.
    Se spune ca porumbeii care provin din 5 linii , din cele 7 , joaca si se lasa in coada .
    Aceste doua caractere nu stiu daca sunt de dorit .

  • Mironescu Constantin
    Posted februarie 19, 2014 at 11:56 am | Permalink

    Asa da abordare , domnule Visan !
    Important este fundamentul teoretic pe baza caruia iti construiesti o pasiune . Felul in care puneti dumneavoastra problema in comentariul de mai sus , este cu adevarat profesionist .
    Porumbeii de performanta trebuie sa munceasca , ,,sa transpire” , ca niste sportivi de performanta .
    La rasele de ornament , selectate la voliere , sutem nevoiti sa vorbim de frumusete si atunci in societate acesti porumbei ii asociem cu niste fotomodele , care pot participa eventual si la concursurile de frumusete .
    Sunt doua lumi total diferite , care nu trebuiesc amestecate .

    Cu stima ,
    Mironescu C.

  • Bogorodita Laurentiu
    Posted februarie 19, 2014 at 4:36 pm | Permalink

    Indiferent ca vorbim de tippleri pakistanezi , sau de tippleri de altitudine , daca zburam totul si selectam cu atentie , in ambele situatii vom avea placerea sa descoperim si exemplare foarte bune , care sa prezinte atat zbor de altitudine , cat si durata si constanta .
    Daca se invata si usor si au si memorie buna , am gasit exemplarele care le putem baga la matca .
    Acesti porumbei care stau bine la toate capitolele , sunt in procent de 20-30 % din numarul porumbeilor cu carte de vizita care suntem tentati sa-i aducem in crescatoriile noastre .
    Totul este ca , crescatorul sa aiba priceperea de a-i descoperi .

  • Bogorodita Laurentiu
    Posted februarie 20, 2014 at 11:02 am | Permalink

    Salut Florin !
    Da am intrat si eu astazi pe site la Claudiu Zavoianu si am vazut tipplerii sai pakistanezi . Sunt OK !
    Ramane valabila oferta pe care ti-am facut-o in ceea ce priveste colegul si prietenul meu George alpinistu’ , baiatul din Brasov . Si el are 5 tippleri pakistanezi originali , patru dintre ei aducandu-i recent din Germania .
    Ii poti vedea , aici pe site , cateva topice mai jos .
    Gerge este un baiat deosebit , cu mult bun-simt si daca doresti te pot pune in legatura cu el .
    In plus , nu tine decat porumbei cu zbor concentric , in con de 45 % , porumbei care cea mai mare parte din zbor presteaza la puncte si disparitie .
    Poti colabora foarte bine cu el . Iti stiu si principiile tale legate de columbofilie , le stiu si pe ale lui si din acest punc de vedere , aveti foarte multe lucruri in comun .
    Ca un sfat prietenesc , in primavara aceasta , scoate cat de multi pui poti din perechile de tippleri de altitudine bobati , cei adusi in 2013 de la Kikinda .
    Este imposibil ca din toti , sa nu descoperi 1-2 de calitate deosebita .
    Sa nu uiti , ca ramane valabila oferta noastra de a te inscrie in A.C.P.J.G.-RO , chiar daca stiu ca vei motiva ca timpul liber nu-ti permite acest lucru .

  • Cazacu Stefan
    Posted februarie 20, 2014 at 6:13 pm | Permalink

    Site-ul A.C.P.J.G.-RO , este cel mai de calitate site pentru crescatorii care detin porumbei de zbor si agrement !
    Topicele sunt interesante , se discuta profesionist si decent ; totul de calitate …
    Daca la porumbei.ro si porumbel.net , 90 % din topice au ca tema porumbeii voiajori , la porumbeideperformanta.ro , nu poti sa lasi un comentariu ca sar 5 asupra ta si te fac cu ou si cu otet , aici pe site-ul A.C.P.J.G.-RO , totul este la nivel occidental .
    Pe aceasta cale , vreau sa felicit administratorii site-ului , pentru profesionalismul si seriozitatea de care dau dovada !

  • Bogorodita Laurentiu
    Posted februarie 21, 2014 at 11:15 am | Permalink

    Multumim pentru aprecieri !
    Sincer atunci cand joci bine , nu trebuie sa te intereseze cum joaca altii !
    Ce se intampla pe alte site-uri este problema lor si chiar este bine ca site-ul A.C.P.J.G.-RO , sa-si mentina principiile si regulile sale .

  • Geani Andreita
    Posted februarie 21, 2014 at 11:28 am | Permalink

    AVETI PERFECTA DREPTATE DOMNULE CAZACU , DAR ESTE LOC SI DE MAI BINE !
    NE-AM DORI MAI MULTE TOPICE CU FILMARI – VIDEO , DE LA COLUMBOFILII CU REZULTATE ; FILMARI DIN CRESCATORIILE ACESTORA , INTERVIURI – VIDEO SI ALTE LUCRURI DE ACEST GEN .
    CEI CU VOIAJORII NE DAU SUTE DE EXEMPLE , NUMAI CA NOI CEI CU PORUMBEI DE ZBOR SI AGREMENT PARCA NU SUNTEM CAPABILI SA LE URMAM !
    DE CE ?

  • Bogorodita Laurentiu
    Posted februarie 21, 2014 at 6:55 pm | Permalink

    Sugestia dumneavoastra , poate fi pusa usor in practica domnule Andreita ; la Drobeta Turnu Severin sunt 5 cluburi cu porumbei de zbor si agrement care insumeaza aproximativ 150 de membrii cotizanti . Dintre acestia putem sa gasim 50-60 de columbofili cu rezultate notabile , realizate cu porumbei din rasele , galatean – varietatea zbor , ciung de Ploiesti , tippler de altitudine sau zburator de Severin , care sa realizeze genul acesta de topice cu filmare , tip interviu .
    Doua topice pe saptamana , a 60 de columbofili , asta inseamna 30 de saptamani acoperite .
    Chiar este o sugestie buna !
    Referitor la crescatorii de voiajori , din punctul meu de vedere , au cel putin 10 ani inaintea noastra , la majoritatea capitolelor .
    Ei au si avantajul ca , cresc o singura rasa si isi focalizeaza toata energia asupra acestei rase .
    La rasele de zbor , in Romania , evolutia valorica este lenta si datorita faptului ca o parte din columbofili incearca sa zboare si sa selecteze porumbei din mai multe rase , rase cu manifestari diferite in zbor si din acest motiv este practic imposibil sa se realizeze rezultate notabile .
    Din punctul meu de vedere , atunci cand tinem o singura rasa de porumbei si avem un numar echilibrat de exemplare , ceva de genul 10-15 perechi la matca si 30-40 porumbei la lotul de zbor , este imposibil sa nu avem rezultate .
    Cred ca si aici voiajoristii au un pas inainte , stiind sa managerieze mult mai bine crescatoriile !

  • Mironescu Constantin
    Posted februarie 22, 2014 at 3:33 pm | Permalink

    Sa faci performanta ai nevoie de porumbei extraordinari ca valoare , dar trebuie sa ai si ,,mana” de crescator .
    Priceperea crescatorului , maestria sa , este cel putin 50 % din reteta succesului .
    Crescatorii batrani aveau o vorba :
    – ,,Tinere , ti-am dat porumbeii , dar nu ti-am dat si capul meu ! ”
    Starea de sanatate a lotului de zbor , dar mai ales felul in care stolul este format si antrenat , cantaresc foarte greu in realizarea rezultatului final .
    Cei mai se succes columbofili sunt aceea care imbina notiunile teoretice , cu talentul nativ si experienta dobandita in ani . Columbofilii acestia , sunt greu de invins .
    Un lot de porumbei de mare valoare , pe mana unui columbofil care detine cele 3 calitati mentionate mai sus , sunt exact ca o vioara de cea mai buna calitate , in mana lui Ciprian Porumbescu .
    Un campion constant la Fond Palmares , sau la As Maraton , este o enciclopedie in domeniu columbofil !
    Orice detaliu conteaza !
    Columbofilia se face 365 de zile pe an .

  • Bogorodita Laurentiu
    Posted februarie 22, 2014 at 6:30 pm | Permalink

    Aveti perfecta dreptate , domnule Mironescu !

  • Visan Daniel
    Posted februarie 23, 2014 at 10:35 am | Permalink

    In Romania , in viitorul apropiat , trebuie sa se schimbe raportul dintre numarul celor care cresc porumbei de zbor , doar ca pasiune si numarul celor care cresc porumbei de zbor pentru a face performanta !
    A face sport , intr-un cadru organizat , cu un calendar competitional stabilit anterior , cu un regulament de zbor profesionist si un arbitru desemnat , ne transforma pe noi columbofilii de toata ziua , in sportivi !
    Este exact diferenta dintre a juca fotbal cu prietenii in curtea scolii , sau de a juca fotbal la o echipa de club , afiliata la Federatia Romana de Fotbal si la F.I.F.A.
    Este adevarat ca viata de sportiv este frumoasa , dar si dura , ea presupunand multe sacrificii; insa la fel de adevarat este ca in urma acestor sacrificii apar satisfactii pe care oamenii de rand nu au privilegiul de a le traii .

  • Nicoara Eusebiu
    Posted februarie 24, 2014 at 6:17 pm | Permalink

    Ce spune mai sus domnul Visan este ideal , insa ca si la fotbal , box , tenis , multi practica , putini reusesc sa faca performanta !
    Si comoditatea este o mare problema , din pacate …

  • Alin - Cluj
    Posted februarie 24, 2014 at 11:49 pm | Permalink

    Daca nu va suparati , cam cate ore poate sa zboare in medie , un stol de tippleri de inaltime de valoare ?
    Ma intereseaza in mod special si care este procentul de zbor in puncte , raportat la durata zborului !

  • Bogorodita Laurentiu
    Posted februarie 25, 2014 at 11:09 am | Permalink

    Salut Alin !
    Cand vorbim despre tippleri de altitudine , cat si despre alte rase de durata si inaltime , nu este corect sa vorbim despre ore ; tot timpul vom discuta despre puncte .
    In functie de punctele acumulate , putem sa urcam , sau sa coboram in clasamente .
    Punctajul realizat de concurent , este un raport corect intre calitate si durata .
    Dupa felul in care ai adresat tu cele doua intrebari de mai sus , denota ca esti profesionist si ti-ai insusit regulile de baza ale acestui sport !
    Sunt multi factori naturali care schimba soarta fiecarui zbor , dar la noi in zona , atacurile repetate ale pasarilor rapitoare decid in cele mai multe cazuri atat durata , cat si calitatea zborului .
    Ce este cel mai neplacut , este faptul ca dupa ora 13 , ramai singur pe cer si uliul ia doar de la tine . Din acest motiv , in ziua concursului zbori cu ce ti-a mai ramas !
    In zone linistite tipplerii de altitudine , bine pregatiti , pot zbura 6-11 ore , dar partea frumoasa este ca din aceste ore , 80 – 90 % din zbor , presteaza pe palier de puncte si disparitie .
    Cam acesta ar fi raspunsul la cele doua intrebari adresate de tine .

  • Sergiu
    Posted februarie 27, 2014 at 6:43 pm | Permalink

    Cei cu voiajorii organizeaza in fiecare an seminarii columbofile in localitatea Bran !
    In 2013 mai multe asociatii din tara au urmat exemplul vazut la Bran si au organizat seminarii columbofile la nivel de judete .
    Cei care au tinut cursurile au fost atat crescatori renumiti din strainatate , cat si campioni cu state vechi din Romania .
    Credeti ca la nivelul asociatiei dumneavoastra , puteti sa organizati 1-2 seminarii pe an ?
    Am vazut ca aveti gusturi in ceea ce priveste alegerea locatiilor de lux in care va organizati festivitatile de premiere si alte evenimente ce au loc in cadrul A.C.P.J.G. RO .

  • Niculescu Adrian
    Posted februarie 27, 2014 at 11:29 pm | Permalink

    Propunerea lui Sergiu este extraordinara , dar sa vedem insa daca poate fi pusa in practica .
    Daca se realizeaza acest lucru , este un pas mare in evolutia sportului cu porumbei de agrement .

  • Alin - Cluj
    Posted februarie 28, 2014 at 8:13 am | Permalink

    Da Sergiu , este momentul ca si in lumea porumbeilor de zbor si agrement sa se realizeze aceste seminarii .
    Sunt foarte utile .

  • Posted martie 14, 2014 at 2:50 pm | Permalink

    o ideie foarte buna cu seminarii

  • Marius Dumitrescu
    Posted martie 15, 2014 at 8:26 pm | Permalink

    Sportul cu porumbei de zbor , trebuie sa devina o stiinta !
    Cursurile tinute de profesionisti , locatiile de 5 stele alese cu mare atentie de catre organizatori , dau un aer serios si distins , acestor manifestari .
    Cum ati procedat si pana acum , este bine ca la toate aceste manifestari columbofile de lux , sa aduceti si televiziunile .
    Este singura modalitate prin care puteti face o promovare la scala inalta , a acestui sport !
    Am incredere in cei de la A.C.P.J.G.-RO si sunt convins ca in urmatorii ani iti veti egala pe cei cu voiajorii !

  • Gabi Grigorov
    Posted martie 16, 2014 at 9:15 pm | Permalink

    Din cate am inteles , in anul 2014 , A.C.P.J.G.- RO , are planificate doua seminarii :
    – Primul la Drobeta Turnu Severin , intr-un hotel de lux detinut de unul din membrii cotizanti cu domiciliul in acel oras si al doilea la Bucuresti , la restaurantul de lux al domnului Meita , un alt membru cotizant al A.C.P.J.G.-RO .

  • neculau romeo
    Posted martie 21, 2014 at 7:26 pm | Permalink

    cum bag poza ca sa apar la membri.

  • Arnautu - Braila
    Posted aprilie 24, 2014 at 7:55 pm | Permalink

    Pot sa mai platesc si eu cotizatia la A.C.P.J.G.-RO ?

  • dumitru
    Posted septembrie 1, 2014 at 8:29 pm | Permalink

    buna ziua , imi puteti lasa o adresa de email d-le laurentiu bogorodita ? am vorbit la telefon zilele trecute dar as mai avea cateva ceva de discutat . multumesc, va salut

  • Bogorodita Laurentiu
    Posted septembrie 3, 2014 at 8:27 pm | Permalink

    Adresa mea de e-mail este : bogorodita_laurentiu@yahoo.com
    Sincer, ar fi mult mai simplu sa discutam la telefon.
    Lucrez pana tarziu si nu am timp sa deschid calculatorul.
    Astazi m-a sunat un prieten si mi-a zis ca am un comentariu de la dumneavoastra.
    Daca va este mai simplu asa, o sa va raspund pe e-mail…

  • Dinulescu Costel
    Posted septembrie 15, 2014 at 9:34 pm | Permalink

    Domnule Bogorodita Laurentiu va rog frumos sa-mi lasati numarul dumneavoastra de telefon.
    As vrea sa va consult cu privire la anumite probleme columbofile cu care la confrunt.

  • Bogorodita Laurentiu
    Posted septembrie 17, 2014 at 2:16 pm | Permalink

    Numerele mele de telefon sunt :
    1.Cosmote (telekom.ro) : 0763689661
    2.Vodafone : 0726803795
    3.Orage : 0740802390

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonament

Aboneaza-te gratuit si fii la curent cu noutatile de pe site!

Alatura-te celorlalti: