Facebook

Regulament Alte rase de durata si altitudine 2018

regulament atentie

Art. 1 Stolul lansat va fi compus din 5-11 porumbei.

Art. 2 “Stolul de bazã” este considerat grupul de porumbei format din 50%+1 din stolul lansat. Restul de porumbei sunt consideraţi “rezerve”.

Exemplu: Lansaţi 5 porumbei, “stolul de bazã” este format din 3 pãsãri, 2 fiind “rezerve”.

Art. 3 În timpul zborului se vor aprecia 4 paliere de înalţime (vezi Art 25 din Regulamente generale).

Art. 4 Acordarea punctajului:

La zborul de joasã înalţime se acordã 1 punct/minut/stol

La zborul de medie înalţime se acordã 2 puncte/minut/stol

La zborul de mare înalţime se acordã 3 puncte/minut/stol

La zborul de puncte şi dispariţie se acordã 5 puncte/minut/stol

Art. 5 Bonusuri:

Pentru atingerea palierului “puncte şi dispariţie” în decurs de 15 minute se acordã:

20 puncte pentru fiecare pasare care a atins acest palier cu conditia ca stolul sa mentina inaltimea timp de minim 30 de minute.

Art. 6 Zborul se încheie în momentul în care a coborãt ultima pasare din “stolul de bazã”.Exemplu: La un stol de 5 pãsãri, a 3-a pasare coborâtã închide zborul. În cazul în care o pasare este luata de şoim sau nu mai coboarã, zborul este închis de a 2-a pasare coborâtã, etc.

Art. 7 Bareme de zbor:

Atat la etapele de porumbei maturi cat si la cele de tineret, se cere realizarea unui   barem de 90 minute de zbor efectiv si 15 minute de zbor la “puncte şi dispariţie”.

Se introduce un barem de intrare pe palierul de “puncte si disparitie” astfel: maturi – 180 minute, tineret – 90 minute. Daca stolul nu a atins acest palier in timpul barem, cronometrul se opreste iar etapa este descalificata

MENTIUNE

Pentru a nu lasa loc de interpretari, baremul de 15 minute de „puncte si disparitie”, trebuie realizate in cadrul baremelor de 180 minute maturi, respectiv 90 minute tineret, asa cum s-a discutat la Adunarea Generala din luna noiembrie 2014, chiar daca aceste bareme sunt realizate o data sau insumat (ex.:  15 minute o data sau 5+5+5 minute, etc).

Baremul de incadrare la coborâre:

Porumbelul care închide zborul (50%+1) opreşte cronometrul la concursul de echipã. Din acest moment, concurentul, intr-un timp de 3 ore trebuie sã aducã “la sol” restul stolului pentru a valida rezultatul obţinut de pasãrea care a oprit cronometrul.

Exemplu: La un stol format din 5 porumbei, a 3-a pasare opreşte cronometrul cu condiţia sã fie aduşi “la sol” in decurs de 3 ore si ceilalţi 2 porumbei. În cazul in care unul din cei 2 porumbei ramaşi în aer nu coboarã in cele 3 ore barem, zborul va fi închis cu pasãrea numãrul 2 coborâtã cu condiţia ca pasãrea 3 şi 4 sã se încadreze în 3 ore de la coborârea porumbelului 2 care a oprit cronometrul in acest caz, etc.

EXCEPTIE BAREM INCADRARE COBORARE:

In cazul in care porumbeii care incheie concursul sunt in zbor si pot fi reperati, concursul continua dar crescatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca porumbeii sunt cei lansati, cea mai sigura metoda fiind vopsirea pasarilor.

La intocmirea clasamentului “pe individual” vor fi luaţi in calcul numai porumbeii care se încadreaza in acest barem de coborâre de 3 ore.

Art 8. În cazul în care stolul majoritar aflat intr-un palier inferior se deplaseazã in lateral ieşind din campul vizual, aceastã deplasare durând mai mult de 30 de minute, zborul va fi descalificat, acest gen de manifestare nefiind specificã raselor de altitudine pe care asociaţia le promoveazã.

Art. 9. Daca stolul manifestã comportament nespecific raselor de duratã şi altitudine, pendulând nord-sud, est-vest, zborul va fi descalificat, aceastã manifestare fiind specificã zborului de tip “maraton” pe care asociaţia nu-l promoveazã

Art. 10 În clasamentul pe etapã vor fi mai întâi cei care au realizat ambele baremuri în ordinea punctajului, apoi cei care au realizat numai unul dintre baremuri tot în ordinea punctajului şi apoi cei care nu au realizat niciunul dintre baremuri în ordinea punctajului.

Nota
Conform hotararii A.G., incepand cu anul 2016, zborurile vor fi omologate numai in cazul in care 50%+1 din timpul de zbor a fost efectuat pe palierele ^mare^ si ^puncte si disparitie^.

Art. 11 În clasamentul final, pentru clasificarea primilor concurenţi (cei care au realizat etape cu ambele baremuri), se vor lua în considerare numai punctele realizate în etapele în care au realizat ambele baremuri.

Art. 12 În paralel, se va întocmi un clasament “la individual” astfel:

Fiecare pasãre din stolul lansat va fi notatã de cãtre arbitru pe o fişa separatã având alãturat timpul efectiv de zbor din etapa respective (tinându-se cont de baremul la coborâre). Adunând toate etapele zburate (maturi sau tineret) se va obţine timpul total de zbor prestat de acea pasãre. În funcţie de aceşti timpi de zbor se va întocmi clasamentul individual pentru maturi şi pentru tineret. Pentru a se lua în calcul timpul de zbor pentru clasamentul individual este obligatoriu ca stolul din care face parte pasãrea sa îndeplineasca baremele de zbor iar pasarile care intra in acest clasament trebuie ca jumatate +1 din timpul de zbor sa fie efectuat pe palierele superioare (inaltime mare si “puncte si disparitie”)

Art. 13 Poziţiile în clasament vor fi ocupate în funcţie de îndeplinirea baremelor iar concurenţii care au îndeplinit baremele de zbor vor fi departajaţi dupã numarul de puncte obţinute.

Art. 14 La întocmirea clasamentelor atât la maturi şi tineret cât şi la “campion naţional absolut” se vor lua în calcul numai etapele la care s-a îndeplinit baremul de zbor.

Art. 15 La finalul sezonului se va realiza un clasament final în care vor conta atãt rezultatele din etapele de maturi cãt şi cele din etapele de tineret. Acest clasament se va realiza în funcţie de punctele obţinute în etapele la care s-au îndeplinit baremele de zbor, primului loc din clasament revenindu-i titlul de Campion Naţional Absolut

 

Campionul national absolut va beneficia de aceasta distinctie numai in cazul in care a omologat minim o teapa la maturi si minim o etapa la tineret.

Nota: Daca timp de doua saptamani vremea este nefavorabila, etapa se poate prelungi cu inca o saptamana.

 

Completari ale regulamentului in urma deciziilor luate la A.G. pentru anul 2018

  • Concurentii pot face etapele de zbor saptamanal, cu conditia ca cei in situatia de a participa pe amanare sa dispuna de arbitrii.
  • Concurentul poate solicita oprirea cronometrului prin influentarea zborului, urmand ca din acel moment zborul se considera incheiat la ora si minutul respectiv, tinand cont de celelalte prevederi regulamentare.
  • Fiecare participant, acolo unde este posibil, va beneficia pe perioada arbitrajului atat de un arbitru cat si de un observator
  • Concurentul are obligatia de a nu face comentarii la modul de apreciere al zborului de catre arbitrii. In caz de presiuni ale concurentului, zborul va fi descalificat.
  • La sfarsit de etape, atat la maturi cat si la tineret, se va intocmi un clasament diferentiat la Zburatorul de Severin, premierea acestora urmand sa se faca in urma unor sponsorizari ale participantilor cu aceasta rasa.
  • Se propune o competitie intercluburi si interrase, Cupa prieteniei formata dintr-o singura etapa la maturi si una la tineret, dupa incheierea acestora, detaliile urmand sa se stabileasca pe parcurs, aceste zboruri neinfluentand cu nimic clasamentele Asociatiei. Competitia se va desfasura dupa regulamentul de zbor de mai sus.
  • Se va intocmi si un clasamenu unificat intre cele doua grupe de altitudine si durata.

 

downloadFisa de arbitraj pentru Alte rase de zbor de altitudine si durata

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Abonament

Aboneaza-te gratuit si fii la curent cu noutatile de pe site!

Alatura-te celorlalti: