Orasul Drobeta Turnu Severin se imbraca in haine de sarbatoare deoarece zburatorul de Severin , o rasa vitregita, o rasa careia i-au fost atribuite mai multe istorii in functie de “lucraturile” fiecaruia, a pasit intr-un final pe taramul normalitatii fiind recunoscuta national drept ceea ce este de fapt.Omul care s-a zbatut in ultima perioada pentru a face cunoscut zburatorul de Severin, chemand comisia de standardizare pe malul Dunarii pentru a analiza exemplarele tipice si ducandu-se atat la Expofauna 2013 la Bucuresti, cat si la Cluj cu loturi de porumbei este nimeni altul decat domnul Trandafir Nicolae, un titan al acestei rase, un columbofil care conserva, promoveaza si apara puritatea zburatorului de Severin. Un merit deosebit il are si domnul Plavitu Liviu care a pus la dispozitie masini de transport si material genetic pentru realizarea acestui vis.
Avand in vedere diversitatea rasei de Severin, standardul s-a dorit a se face cat mai permisiv in limita regulilor impuse de forurile internationale.
A.C.P.J.G.-RO recunoaste national rasa zburatorului de Severin ca o rasa de sine statatoare si doreste crescatorilor acesteia sa dirijeze selectia in functie de standard.
Va prezentam mai jos atat standardul official al zburatorului de Severin cat si cateva poze de la expo Cluj, locul unde aceasta rasa a fost “binecuvantata”.
ZBURATORUL DE SEVERIN
Origine: Romania, orasul Drobeta Turnu Severin
Rasa formata in jurul anilor 1920-1930 in orasul Tr. Severin si in imprejurimi, selectionata din jucatorii de Galati cu porumbei autohtoni dupa gusturile si aprecierile crescatorilor severineni.
Face parte din grupa porumbeilor de zbor de inaltime si durata, fara joc, cu ciocul mijlociu si coada semilata
Aptitudini de zbor: sunt porumbei de zbor de mare inaltime, fara joc, zburand in stoluri stranse, in cercuri concentrice deasupra crescatoriei, marea majoritate a timpului de zbor fiind in puncte si disparitie. Durata medie de zbor: 4-6 ore, unele linii bine selectionate in cadrul rasei si antrenate corespunzator pot ajunge la 8-10 ore de zbor.
Impresie generala: porumbel de talie medie, bine proportionat, tip de zbor, temperament vioi cu lungimea corpului 25-30 cm si greutatea corpului de 280-320g.
CARACTERE DE RASA:
Capul: de marime mijlocie, cu fruntea inalta, usor bombata, crestetul si ceafa usor arcuite, nemotat sau cu mot din ureche in ureche.
Ochii: de culoare alba, uneori cu irizatii rosiatice sau galbeni.
Genele: simple, de culoare alba. Pupila mica, rotunda si neagra.
Ciocul: subtire, mediu spre lung, de culoare alba sau cuilit (se intalnesc si exemplare cu ciocul canit), cu narile albe fine.
Gatul: normal, usor arcuit.
Pieptul: rotunjit. Perimetrul thoracic 24-28 cm.
Spatele: de lungime mijlocie inclinat usor spre coada.
Aripile: lungi 22-25 cm, late purtate pe coada sau ternate cu anvergura de 60-65 cm.
Coada: lunga, 12-14 cm, semilata, formata din 12-16 rectrice, cu sau fara glanda uropigiana.
Penajul: fin, dens, elastic, strans lipit de corp.
Picioarele: scurte spre medii, neancaltate, cu gheare de culoare alba.
Tinuta: gratioasacu, pieptul usor saltat
Varietati de culoare: vanat-negru-rosu-griv (galben-bej) care impreuna cu culoarea alba formeaza o baltatura regulate caracteristica rasei.
In raport cu culoarea penajului, pe cei cu cozile colorate crescatorii autohtoni ii denumesc
- viorii cu cozi vinete – (cei care au culoarea de baza vanata)
- breji cu cozi negre – (cei care au culoarea de baza neagra)
- florii cu cozi rosii – (cei care au culoarea de baza rosie)
- grivi cu cozi grive – (cei care au culoarea de baza galben-bej)
Grivii sunt realizati din combinatia de culori caracteristica rasei avand chenare negre pe aripi
Culorile sunt curate, uniforme pe tot corpul cu irizatii metalice in jurul gatului.
Desenul: pe fondul colorat desenul are o baltatura regulate. Capul este alb sau patat (sprancenat, cu banut) dar fara pete sub barbie sau obraji. Deasemenea albe mai sunt – partea anterioara a gatului si o mare parte din gusa, care impreuna formeaza un left larg, frumos arcuit, remigele primare ale aripilor si abdomenul.
– colorate sunt aripile care la varietatea pe vanat au trese negre sau ruginii. Pieptul, fata posterioara a gatului si coada care la varietatea pe vanat prezinta un chenar negru la varful cozii, penelu subcodale pot fi albe sau in culoarea penajului.
La varietatile cu coada alba baltatura este regulate simetrica la care capul, coada, abdomenul si rectricele aripilor sunt albe iar capacele aripilor si fata posterioara a gatului sunt colorate.
In limbajul crescatorilor locali aceasta varietate are urmatoarele denumiri:
- VIORII CU COZI ALBE – (care au culoarea de baza vanata) – Dangalati
- BREJI CU COZI ALBE – (care au culoarea de baza neagra)
- FLORII CU COZI ALBE – (care au culoarea de baza rosie)
- GRIVI CU COZI ALBE – (care au culoarea de baza galben-bej)
Defecte majore: tinuta necorespunzatoare, ochi negri sau ciacari, gene rosii, picioare prea lungi sau incaltate, coada ingusta, scurta sau impanata, desen sau baltatura neconforma cerintelor.
Marimea inelului: 7mm
Mentiune Trandafir Nicolae: Dupa 24 de ani de la prima omologare (03 iunie 1990), doresc sa aduc la cunostinta columbofililor iubitori ai porumbeilor de zbor de inaltime si durata ca ZBURATORUL DE SEVERIN a existat, exista si va exista asa cum l-au lasat inaintasii nostri, dovedind prin frumusete si performante sportive ca are un loc binemeritat in panoplia raselor romanesti.