Art. 1 Stolul lansat va fi compus din 5, 6, 7, 8 sau 9 porumbei.
Se vor lua in calcul ultimii 5 porumbei coborati, restul fiind rezerve. Rezultatul este media timpilor ultimilor 5 porumbei coborati.
Art 2 Concurentul poate influenta stolul 15 minute de la lansare. Dupa aceasta perioada nimic nu se mai poate intampla, zborul continuand pana la coborarea ultimului porumbel sau la lasarea intunericului.
Art.3 Baremul de zbor este de 3 ore de zbor la porumbeii maturi si 1,5 ore la tineret. Cel putin 2 porumbei trebuie sa aiba perioade de disparitie.
Art 4. Stolul trebuie sa se mentina in conul vizual de 45 grade. In cazul in care stolul se deplaseaza in lateral iesind din acest unghi mai mult de 60 minute, zburul va fi descalificat, cu exceptia cazului in care porumbeii vin din disparitie.
Art 5. Se vor desfasura 3 etape la maturi (incepand cu ultimul week-end din luna mai) si 3 la tineret (ultimul week-end din luna august).
Art6. Concurentul are obligatia de a nu influenta arbitrajul in nici un fel si de a nu distrage atentia arbitrului de la stolul aflat in zbor.
Art. 7 Porumbeii, reperati “la disparitie” care apar la o inaltime medie sau mai jos, veniti din lateral, nu se vor lua in calcul.
Art.8 La concursurile de zbor desfãşurate în condiţiile prezentului regulament poate participa orice crescator care are plãtitã cotizaţia la zi.
Art. 9 Arbitrii vor fi delegaţi de cãtre club cu minim 3 zile înainte de începerea etapei.
Art. 10 Arbitrii pot fi membrii ai clubului sau persoane agreate de cãtre club.
Art. 11 În momentul în care clubul deleaga arbitrii, concurenţii sunt obligaţi sã-i contacteze pe aceştia pentru a le comunica ora la care trebuie sã se prezinte la arbitraj. În cazul în care concurentul nu contacteazã arbitrii delegaţi, etapa se anuleazã.
Art. 12 Fiecare concurent are obligaţia sã presteze un numar de arbitraje egal cu cele primite. În cazul imposibilitaţii prestãrii arbitrajelor, concurentul va fi obligat sã suporte o taxa stabilitã de cãtre club.
Art. 13 Arbitrii nu au voie sã pãrãseascã locul desfãşurãrii concursului pe toatã durata acestuia. Ei vor consemna în foaia de arbitraj toate situaţiile apãrute în timpul concursului corect şi fãrã ştersãturi.
Art. 14 Toţi porumbeii din lotul de zbor trebuie sã aibã inele închise şi care nu se pot scoate de pe picior. La concursurile de tineret, inelele trebuie sã fie din anul respectiv.
Art. 15 Stolul de concurs la etapele cu porumbei maturi poate conţine un numar nelimitat de porumbei tineri.
Art. 16 Stolul de concurs la etapele cu porumbei tineri trebuie sã conţina numai porumbei din anul în curs.
Art. 17 Arbitrii vor pãrãsi locul concursului numai dupa terminarea acestuia şi dupã completarea şi semnarea fişelor de zbor.
Art. 18 Concurenţii au obligaţia de a transmite cãtre omologator fişa de arbitraj şi ciorna în maxim 2 zile de la desfaşurarea zborului. Fişa va fi transmisã cãtre omologator de arbitrul delegat. Trimiterea rezultatelor cu întârziere duce la anularea acelei etape.
Art. 19 În maximum 5 zile de la publicarea rezultatelor, concurenţii au obligaţia sã verifice rezultatele publicate şi sã transmitã omologatorilor eventualele greşeli. Orice sesizare facutã dupã 5 zile nu va fi luatã în considerare.
Art. 20 Orice situaţie neprevazutã în articolele acestui regulament va fi rezolvatã printr-o decizie a comisiei de disciplinã sau a conducerii clubului.
Art. 21 Participanţii care au crescatoriile la aceiaşi adresã sau invecinate pot participa la competiţie in aceiaşi zi cu condiţiile ca diferenţa între lansãri sa fie de minim 15-30 minute iar arbitrii sa poatã diferenţia stolurile între ele.
Art. 22 Participanţii au obligaţia sã-şi exprime dorinţa de a concura cu minim 3 zile înainte de etapa. În caz contrar, etapa se considerã pierdutã.
Participantii care doresc sa desfasoare etapele de pui imediat dupa terminarea celor de maturi o pot face dupa incheierea acestora, restul concurentilor urmand sa participle cu tineretul in toamna conform calendarului.